COVERS
Along Comes Mary
And The Band Played On
Big Bucks & Easy Money Blaufunk
Black Label
Bogus Brothers (UK)
Bokito Brothers
Bombitas XL
Boys Named Sue

Buckshot
BuzzAround
Call Me Blondie
Cats On The Corner
The Eagles Tribute Band
Dansman3
Disco Disciples
Draagbaar Radio Orkest
Dude
Factor3
Handshake Daddies
Heebie Jeebies
The Hillybilly Moonshiners
Evi Hanssen
Johnny & The Gangsters of Love
Kasba
KBAM
Marvelous Barrels
Nashville Roots
The Mad Donna's
Me Pearl and the Band
Me & Mrs Bass
My Boot Heels
Playground
Roelofs en Van Bommel
Rusty Apollo
Slash 'n Roses
Span Crank
Strax
Thickshag & Marty
The Old Brown Shoes
Pollux Duit Springsteen
Rafter
The Revolvers
Sound Of Silence
Spanjers, Van Dijsseldonk, Planteijdt
Spiders From Mark
Stringcaster
Trio Ristretto
Troubadour Rob

DJ's
miXendorp

(STRAAT)THEATER
Discreator
De Kleine Scala
Caravan Of Love
Gili
Hippe Gasten
Marc Stakenburg
Mario Queen Of The Circus
The Non Melting Ice Cream Band
Sinterklaas En De Stoute Pietenband
Slampampers
Banjo Circus
The Hutspot


ORIGINALS

African Connection
Amsterdam Faya Allstars
Barefoot And The Shoes
Big Bo
Jan de Bruin
Eddy & The Ethiopians
Peter Beeker
Arthur Ebeling
Bright Blue Gorilla
Bertus Borgers
Bohemian Betyars
Bots
Brons
Cabocubanjazz
Captain Gumbo
Casa de la Muerte
Cavan Moran
Cochon Bleu
Draw The Parade
Dwayne Verheyden
The Eminent Stars
Esther Groenenberg
Esk-Esque
The Felicianos
Flamenco Connection
Firkin
Folk Survival Club
The High And Lonesome
Hind Hakki
Mercy John
Lancee en Havens
L'Chaim
Iain Matthews
Mathijs Leeuwis
Ming's Pretty Heroes
Joris Linssen en Caramba
Scarlet Mae
June Noa
Op Zoek Naar Johan
Iris Penning
Rootbag
JW Roy
Gayle Skidmore
Kissmekillme
La Manouche
La très illustre compagnie du Chat Noir
Leeuwis en Pignon
Jeroen Kant
Mannen Van Naam
Mark Olson
Thomas Martens Quartet
Melou
The Mighty Ya Ya
Mira
Mister Inglish
Namgar
Negritos
Mrs Hips
Matt Woosey
Neil Taylor
Nathalie Matteau
& Les Hommes Perdus

OPMOC
Quatro Ventos
Rafael Fraga
Reminder
saxotones groove mission
Sedaa
The Sensational Second Cousins
Sensual
Sesgado
Stackhouse
Tigre Blanco
Ton Engels
The Goat Roper Rodeo Band
The Transsylvanians
U'Duet
VOF De Kunst
WeaaH
WeCookWithFire
Yevgueni

 

 

 





Monkeyman
Cultuurcentrum De Hutten
Hutten 2
5571 VG Bergeijk
0497-540054
info@monkeyman.nl
kantoor Utrecht 030-2960644

JW Roy

‘Dit is wat ik wil.’ Dat is wat de jonge wielrenner JW Roy denkt als hij voor het eerst in aanvaring komt met het rock-‘n’-roll-virus. Het kromme stuur wordt verruild voor een gitaar, het erepodium van de winnaars voor het concertpodium. De bloemen en de zoenen van de mooie meisjes mogen blijven. Het wordt pas menens als hij tijdens het werk in z’n pa’s slagerij in het Brabantse Knegsel de muziek van de Texaanse singer-songwriter Guy Clark op de radio hoort. De nieuweling met de lippenstift van de rondemiss nog op de wangen is definitief verloren aan de muziek. Het zal nog jaren duren voordat hij beroeps wordt, maar de wens is te vurig om niet uit te komen. ‘Talent is niet genoeg,’ blikt JW Roy terug. ‘Je moet het echt héél erg graag willen en altijd maar doorzetten. Ik wilde echt zo ver gaan dat ik van muziek maken zou kunnen leven.’

Ruim twintig jaar is hij nu al prof. In die tijd is hij gegaan van schrijven en zingen in het Engels zoals op zijn debuutplaat Round Here uit 1997, naar liedjes in het Nederlands en zelfs Brabants dialect, tot weer terug naar het Engelstalige repertoire. Het pas hem allemaal, maar als full-blooded Americana man ligt dat laatste hem toch het best. Dry Goods & Groceries, het boek-én-cd-album uit 2015 is het meest sprekende bewijs. ‘Dit is wat ik wil.’ Ineens wist hij het weer zeker. ‘Ik wilde het verhaal vertellen over mijn muzikale herkomst.’ Diverse schrijvers, van vader Jan en zoon Sander Donkers tot oud-OOR-redacteur Bert van de Kamp en sportjournalisten Mart Smeets en Johan Derksen, duiden op sublieme wijze de inspiratiebronnen van de kunstenaar JW Roy. Zijn favoriete singer-songwriter albums zijn nog altijd: Old No. 1 van Guy Clark, Stolen Moments van John Hiatt en ALLES van Townes van Zandt. En dat hoor je. Daar ligt zijn leerschool. Zeg niet dat hij geen opleiding heeft genoten. Zijn drie maanden in Austin, Texas in de jaren negentig waarin hij elke avond optredens bezocht gelden als de kroon op zijn zelfstudie.

Hij schrijft ook liedjes voor anderen, onder anderen voor zijn goede vriend Guus Meeuwis. Anders dan sommige puristen haalt hij zijn neus niet op voor volksmuziek. ‘Ik hou ook echt van Hazes,’ bekent hij. ‘Wàt een goede zanger was dat! Hij meende ook echt wat hij zong.’ Hij waardeert het ook dat de betreurde volksheld uit pure liefde voor de muziek ooit ook een bluesplaat maakte. ‘Dit is wat ik wil’ heette dat ding veelbetekenend. Onbedoeld werd die titel JW’s levensmotto. Hij wil de dingen heel sterk.

Naast het reguliere schrijfwerk is JW de laatste jaren ook regelmatig betrokken bij projecten met anderen. De populaire Sint Willebrord Sessies Vol I worden gevolgd door Vol II (een CD + boek). Het verhaal geschreven door Volkskrant-columnist, schrijver van de bestseller Ventoux, Bert Wagendorp, leest als een Grieks heldenepos met de gevallen wielerheld Lance Armstrong in de hoofdrol. Eric Corton leest het voor met zijn kenmerkende gedragen stem, JW zingt de songs. In het Engels. In een weekje is het opgenomen, op sommige dagen ook nog eens gevolgd door een besloten optreden.

JW Roy geniet van het schrijven van liedjes. ‘Gaan zitten met een leeg vel papier en aan het eind van de dag een song op dat papier hebben, daar kan ik nog steeds zo intens gelukkig van worden.’ Je ziet dat hij het meent. Hij wil zijn muziek echt voelen en als het ware er in gaan wonen. Dat betekent dat hij weleens sessies met derden moet afzeggen. Zelfs zijn maat Meeuwis moet er soms aan geloven. Maar die toont daar alle begrip voor.

Waardering voor zijn werk krijgt JW Roy regelmatig, maar zelden in de vorm van een heuse prijs. Samen met rapper Diggy Dex sleept hij in 2016 niettemin eindelijk een Buma NL Award in de wacht in de categorie Meest Succesvolle Single – Populair voor de single Treur Niet (Ode Aan Het Leven). Terecht! De man houdt niet alleen van muziek. Hij houdt van het leven, liefst geleefd buiten de grote stad. Vraag dat maar eens aan de inwoners van Waterland ten noorden van Amsterdam. Die zien de bewoner van een enorme woonboot nog heel regelmatig voorbij scheuren op zijn racefiets door het pittoreske landschap. Hij leeft zijn muziek en zijn sessies. Dat is de koers die hij nu rijdt.